Πλατεία - Χώρος Εκδηλώσεων
Η πλατεία του χωριού είναι από τα πιο πρόσφατα έργα που έχουν ολοκληρωθεί στην κοινότητα Θελέτρας. Ένα έργο το οποίο ολοκληρώθηκε κάτω από την εποπτεία της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια περιοχή περίπου 2.500 τ.μ. καλυμμένη με πλακόστρωτο και περιτριγυρισμένη από πεύκα. Ο χαρακτηριστικός διπλόκορμος δρυς με ένα εντυπωσιακό V σχήμα προσφέρει σημείο ανάπαυσης και θέας, ενώ αποτελεί και τέλειο σημείο φωτογράφησης για τον επισκέπτη. Η πλατεία είναι ανοικτή για το κοινό και χρησιμοποιείται για τις διάφορες εκδηλώσεις της κοινότητας κυρίως το Πάσχα και το καλοκαίρι.
Κοινοτικά Κτήρια
Στο χώρο της πλατείας βρίσκονται επίσης τα κοινοτικά κτίρια, με το γραφείο του κοινοτάρχη, το ιατρείο, το ταχυδρομείο, ενώ παλαιότερα λειτουργούσε και σφαγείο. Το Καφενείο της Θελέτρας το οποίο λειτούργει και ως εστιατόριο, στεγάζεται επίσης στα κοινοτικά κτίρια. Πρόσφατα το Κοινοτικό Συμβούλιο παραχώρησε την αίθουσα της πρώην Συνεργατικής Τράπεζας στο Σωματείο των Αποδήμων και Φίλων Θελέτρας, με σκοπό να γίνει εκθεσιακός χώρος μαυρόασπρης παραδοσιακής φωτογραφίας, καθώς επίσης και χώρος παρουσίασης διάφορων παραδοσιακών εκθεμάτων τα οποία αποτελούν σχεδόν αποκλειστικά δωρεές των κατοίκων της κοινότητας.
Σημείο Θέας
Σε σημείο στην είσοδο της κοινότητας (με κατεύθυνση από τον Κάθηκα) βρίσκεται ίσως και το καλύτερο σημείο όπου ο επισκέπτης μπορεί να εκτιμήσει την πανοραμική θέα, την τοποθεσία του χωριού και τη φυσική ομορφιά που το περιβάλλει. Τα σπίτια πνιγμένα στο πράσινο με πευκοφυτεμένους χώρους πρασίνου σε διάφορα σημεία της κοινότητας, ενώ η εκκλησία κυριαρχεί περήφανα πάνω στο λόφο στο ψηλότερο σημείο του χωριού.
Ένα σημείο από΄οπου το μάτι μπορεί να δει απρόσκοπτα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου στο Τρόοδος, νότια μέχρι τους Ορείτες στο Χα Ποτάμι, ανατολικά απλώνεται το Δάσος της Πάφου, βόρεια ο Κόλπος της Χρυσοχούς, ενώ σε καλή ημέρα φαίνονται ολοκάθαρα τα βουνά της Καραμανιάς στα νότια παράλια της Τουρκίας. Στο σημείο αυτό το Κοινοτικό Συμβούλιο του χωριού προγραμματίζει την κατασκευή ξύλινου κιόσκι όπου ο επισκέπτης θα μπορεί άνετα να απολαύσει τη μαγευτική αυτή θέα.
Χώροι Πρασίνου
Όταν σχεδιάστηκε το χωριό για σκοπούς μετοίκησης, σε διάφορα σημεία του χωριού καθορίστηκαν δημόσιοι χώροι πρασίνου. Οι χώροι αυτοί δεντροφυτεύτηκαν την δεκαετία του 80’ από τους ίδιους τους κατοίκους σε εκστρατεία του Τμήματος Δασών, κυρίως με πεύκα και κυπαρίσσια. Τα δέντρα έχουν ήδη μεγαλώσει και δεσπόζουν το καταπράσινο τοπίο της Θελέτρας. Κατά μήκος του δρόμου στην είσοδο του χωριού για απόσταση περίπου 500 μ. μια σειρά από ώριμα πεύκα προσφέρουν ένα πράσινο καλωσόρισμα στον επισκέπτη. Ο λόφος πάνω στον οποίο βρίσκεται η εκκλησία και η πλατεία γύρω από την εκκλησία με τον παραδοσιακό ελαιόμυλο, αποτελούν επίσης ένα δημόσιο χώρο πρασίνου, μια έκταση περίπου 6.000 τ.μ. και είναι δεντροφυτεμένη με πεύκα και κυπαρίσσια.
Δημόσιος χώρος πρασίνου αποτελεί και ο χώρος γύρω από το κοινοτικό γήπεδο. Το Κοινοτικό Συμβούλιο έχει προχωρήσει ήδη σε μελέτη για εξωραϊσμό του χώρου αυτού, πέραν των 8.000 τ.μ., και τη δημιουργία πάρκου με ελικοειδείς διαδρόμους, με φωτισμό και σημεία ανάπαυσης.
Ο μεγαλύτερος δημόσιος χώρος πρασίνου, μια έκταση πέραν των 20.000 τ.μ. βρίσκεται στο βόρειο άκρο της κοινότητας στην περιοχή Μουτταλλούθκια. Ένα από τα ωραιότερα σημεία του χωριού, ένα ολόκληρο βουνό το οποίο έχει δεντροφυτευτεί επίσης κατά τη δεκαετία του ’80 και προσφέρει μαγευτική θέα βόρεια προς την ακτογραμμή του κόλπου της Χρυσοχούς αλλά και το Δάσος της Πάφου στα ανατολικά.
Κοινοτικό Γήπεδο
Απέναντι από την πλατεία του χωριού βρίσκεται το κοινοτικό γήπεδο της Θελέτρας. Για περίπου 20 χρόνια το γήπεδο αυτό αποτελούσε την έδρα για την ποδοσφαιρική ομάδα της κοινότητας τον «Δικέφαλο» Θελέτρας.
Κρησφύγετο ΕΟΚΑ 55-59
Αρκετοί κάτοικοι της Θελέτρας έλαβαν ενεργό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα 55-59 κατά της Αγγλοκρατίας. Ανατολικά της νέας Θελέτρας και κάπου στη μέση του κατήφορου προς την Παλιά Θελέτρα βρίσκεται το κρησφύγετο αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Ένα αρκετά μεγάλο φυσικό σπήλαιο θαμμένο στην πλαγιά του βουνού και περιτριγυρισμένο από την άγρια βλάστηση της περιοχής. Το μονοπάτι προς το σπήλαιο έχει καθαριστεί και είναι προσβάσιμο για τους επισκέπτες.
Παλιά Θελέτρα (Φωτογραφίες)
Φυσικό Περιβάλλον
Κτισμένο σε μια απότομη πλαγιά και σε μέσο υψόμετρο 380 μέτρων, το χωριό της παλιάς Θελέτρας διατηρεί την παραδοσιακή λαϊκή αρχιτεκτονική του και είναι πνιγμένο στο πράσινο. Το τοπίο είναι διαμελισμένο από το ποτάμιο δίκτυο του ρυακιού Νεράδες, που πηγάζει από την κορυφογραμμή του οροπεδίου της Λαόνας και ενώνεται βορειότερα με τον ποταμό του Σταυρού της Ψώκας. Ο ποταμός Αγιά Ματού κυλά στ’ ανατολικά του χωριού, σε ένα βαθύ και καταπράσινο φαράγγι. Γενικότερα, οι κοιλάδες στην περιοχή είναι στενές με απότομες και κατακόρυφες πλαγιές.
Φαράγγι του Στερατζιού (Κανάδες)
Το Φαράγγι του Στερατζιού ή Κανάδες όπως είναι γνωστό, βρίσκεται στη νότια πλευρά του χωριού, ξεκινώντας από την περιοχή Φιλλαρούπια και καταλήγει στην παλιά Θελέτρα. Χαρακτηριστικό στοιχείο του Φαραγγιού του Στερατζιού είναι ο Γκρεμός του Φτέρους, το απόλυτο άγριο τοπίο με εντυπωσιακή βραχώδες πρόσοψη μήκους περίπου 500 μ. Το Φαράγγι του Στερατζιού είναι προσβάσιμο μόνο μέσω ενός δύσβατου μονοπατιού το οποίο γνωρίζουν ορισμένοι τόπακες. Χαρακτηριστικό επίσης στοιχείο της περιοχής Κανάδες είναι το πετρόκτιστο γεφύρι (γνωστό ως το χαμηλό Γεφύρι).
Ποταμός Αγιά Ματού
Το Φαράγγι του Στερατζιού στην περιοχή των Γεφυριών, νοτιοανατολικά της παλιάς Θελέτρας, ενώνεται με το Φαράγγι της Χαλήνας, μια επίσης δύσβατη περιοχή με απότομες πλαγιές και άγρια βλάστηση. Εδώ ξεκινά και ο πνεύμονας της παλιάς Θελέτρας, ο πόταμος Αγιά Ματού. Ένας πόταμος που τρέχει σχεδόν αστέρευτα, προσφέροντας καταφύγιο σε διάφορα είδη χλωρίδας και πανίδας. Η περιοχή είναι καταπράσινη και ενταγμένη στο σχέδιο Natura 2000, ενώ αποτελεί και μια από τις σημαντικότερες περιοχές παγκύπρια με προστατευόμενος αιωνόβιους δρύες.
Ο πόταμος Αγιά Ματού διασχίζει τα χωράφια της περιοχής ανατολικά της παλιάς Θελέτρας, κατευθύνεται δυτικά του χωριού Γιόλου και συνεχίζει με κατεύθυνση προς την Πόλη Χρυσοχούς όπου ενώνεται με το ποτάμιο δίκτυο του Σταυρού της Ψώκας, του ποταμού Γαρήλη και του ποταμού της Χρυσοχούς.
Γεφύρια
Η περιοχή νοτιοανατολικά του χωριού και λίγο πριν την είσοδο στην παλιά Θελέτρα (με κατεύθυνση από Γιόλου) είναι γνωστή με το όνομα Γεφύρια. Ο επισκέπτης συναντά ένα εντυπωσιακό Γεφύρι, γνωστό ως το Ψιλό Γεφύρι κάτω από το οποίο περνά ο πόταμος Αγιά Ματού, ενώ στα περίπου 300 μέτρα πιο κάτω, στην περιοχή Κανάδες βρίσκεται το Χαμηλό Γεφύρι. Τα δυο αυτά πετρόκτιστα Γεφύρια είναι σχηματισμού Π, εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής, κτισμένα επί καιρό Αγγλοκρατίας με πέτρα τη περιοχής και γύψινο χόλιασμα.
Μουσείο Παράδοσης Θελέτρας
Το Μουσείο Παράδοσης Θελέτρας είναι γεγονός. Από τον Ιούνιο του 2020 άρχισε μία προσπάθεια για τη δημιουργία ενός λαογραφικού Μουσείου στη Θελέτρα. Σήμερα το Αθλητικό Πολιτιστικό Σωματείο «Δικέφαλος» Αποδήμων και Φίλων Θελέτρας, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Θελέτρας, λειτουργεί και αποτελείται από παλιά, αρχαία αντικείμενα ατόμων που έζησαν στη Θελέτρα. Ανάμεσα στα αντικείμενα υπάρχει και η βούφα (αργαλειός), τραπέζια του 1900, ερμάρι του 1920, υφαντά του 1935, λαξευτή σκάφη του 1890. Το Μουσείο Παράδοσης Θελέτρας διαθέτει σήμερα πέραν των 130 αρχαίων αντικειμένων και επεξηγήσεων για τη χρήση των αντικειμένων. Διαθέτει επίσης τηλεόραση στην οποία μπορεί να δει κανείς παλιές, μαυρόασπρες φωτογραφίες ατόμων που έζησαν στη Θελέτρα. Οι φωτογραφίες χρονολογούνται πριν το 1900 και παρουσιάζουν στοιχεία της αγροτικής ζωής, της παράδοσης, ομαδικές φωτογραφίες του Περιφερειακού σχολείου της παλιάς Θελέτρας και προσωπογραφίες. Όλα τα αντικείμενα του μουσείου δόθηκαν από δωρητές που είναι είτε μόνιμοι κάτοικοι είτε απόδημοι. Το Μουσείο διαθέτει τρεις μεγάλες αίθουσες και είναι ακόμα υπό εξέλιξη, αφού θα προστεθούν και πάνελ με παλιές φωτογραφίες, ηχεία με αφηγήσεις, περισσότερες πληροφορίες και επιπρόσθετο υλικό για τα αντικείμενα, πανοραμικά βίντεο από αξιοθέατα της παλιάς Θελέτρας, με τελικό στόχο την αναγνώριση του Μουσείου από τις πολιτιστικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Το Μουσείο μπορεί να το επισκεφθεί κανείς είτε στέλνοντας email στη σελίδα μας για να κανονίσουμε ραντεβού, είτε παίρνοντας τηλέφωνο στο κοινοτικό συμβούλιο, είτε στέλνοντας email στην γραμματέα του Σωματείου Αποδήμων και Φίλων Θελέτρας, Άντρη Ευσταθίου ([email protected]).